Hyvä tietää
Aikaero
Suomen ja Ruotsin välillä on tunnin aikaero: Ruotsissa kello on tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikaeron takia Swim the Arctic Circle -uintitapahtumassa on mahdollista uida menneisyyteen!
Alkoholi
Viiniä ei Ruotsissakaan saa ruokakaupasta mutta toisin kuin Suomessa, myös keskiolut ostetaan monopoliliikkeestä. Huomaa myös, että väylänvarren System Bolageteilla on Alkoja suppeammat aukioloajat.
Etäisyydet
Kilometrimäärät eri paikkakuntien välillä voivat kuulostaa suurilta mutta niitä kannattaa mieluummin hahmottaa liikkumiseen tarvittavan ajan kautta: ruuhka-suomessa työmatka kaupungin toiselle laidalle voi hyvinkin viedä kauemmin kuin Meän Lapissa siirtyminen seuraavaan kohteeseen tai pitkälle naapurimaan puolelle.
Hätätilanteessa
Hätänumero on sekä Suomessa että Ruotsissa 112. Suomi ja Ruotsi tekevät Väylänvarressa yhteistyötä hätätilanteiden hoitamisessa.
Kalastus Ruotsissa
Kalastajalla on velvollisuus selvittää paikalliset säädökset lupien myyjiltä, matkailuinfosta tai lääninhallituksen nettisivuilta (Norrbotten) ja toimia niiden mukaisesti. Ruotsissa ei tarvitse ns. kalastuskorttia mutta kalastuslupa on tarpeen lähes kaikilla vesistöalueilla.
Kulttuurit kohtaavat
Tornionlaakso on pitkä ja laaja alue, jolle mahtuu monta kansaa. Alueella elää rinta rinnan suomalaisia, ruotsalaisia, saamelaisia ja meänmaalaisia. Meänkieli on Suomessa Tornionlaakson murre, Ruotsissa sillä on virallisen vähemmistökielen asema. Norjan pohjoisimmissa osissa asuu suomensukuinen kansa, kveenit.
Metsästys Ruotsissa
Ruotsin valtion metsästyskortin voit ostaa Ruotsin postista tai Naturvårdsverketin sivuilta, jos sinulla on suomalainen metsästyskortti. Suomalainen metsästysvakuutus on voimassa myös Ruotsissa. Vierailijoille tarkoitetun metsästysluvan voi ostaa metsästysseuroilta tai maanomistajilta. Hirvieläinten metsästäminen vaatii voimassa olevan ampumakokeen. Aseen ja tarvikkeiden vienti Ruotsiin vaatii ilmoituksen Ruotsin Tullille.
Rajanylityspaikat Tornionlaaksossa
Suomen ja Ruotsin välisen rajajoen, Tornio-Muoninjoen, voit ylittää Tornio-Haparanda, Ylitornio-Övertorneå, Pello-Pello, Kolari-Pajala, Muonio-Muodoslompolo, Karesuvanto-Karesuando kohdista. Talvisin on lisäksi käytössä jääteitä, joita pitkin rajan voi ylittää mm. Karunki-Karungi, Juoksenki-Juoksengi, Turtola-Svanstein, Kallioniemi-Kardis. Jääteitä ylläpitävät kyläyhdistykset. Jääteiden ansiosta kymmenien kilometrien matka naapurikylään lyhenee rutkasti. Aiemmin vilkkaassa käytössä olleita jääteitä alettiin käyttää uudelleen Tornionlaaksossa Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyyden myötä. Jäätie on riippuvainen luonnonolosuhteista: se aukeaa yleensä joulukuun tienoilla, ja se suljetaan, riippuen kevään etenemisestä, huhtikuun alussa. Jäätiellä kulkiessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.
Revontulet
Revontulet yhdistetään usein sydäntalveen mutta tosiasiassa erinomaista aikaa niiden näkemiseen ovat myös syksy elokuun lopulta alkaen, kun illat ovat jo pimeitä, ja yöt pitkälle kevättalveen. Ilmatieteenlaitos seuraa revontulten todennäköisyyksiä.
Sähköautot
Sähköautojen latausverkosto laajenee kovaa vauhtia ja yltää aivan Meän Lapin pohjoiseen kolkkaan asti. Väylänvarressa on hyvä kuitenkin ennakoida: latauspisteitä löytyy kyllä mutta vain kuntakeskusten liepeiltä, ja pisimmillään etäisyys on Kilpisjärven ja Kaaresuvannon välinen reilu sata kilometriä.
Sää ja lämpötilat
Meän Lapissa sääolosuhteet vaihtelevat suuresti. Kesällä lämpötila voi kivuta yli +30 asteen ja satunnaisia yli +20 asteen öitäkin on. Tavallisempaa on, että päivälämpötilat liikkuvat +15 – +20 asteessa ja yöllä viilenee alle +10 asteen. Talven kovimmat paukkupakkaset joulu-tammikuussa voivat yltää -35 asteeseen, mutta lämpötila heilahtelee useimmiten 0 ja -25 asteen välillä. Ennen lomaa on parasta tarkistaa ajankohtaiset olosuhteet!
Valo
Kesäaikaan alueella matkatessa silmälaput voivat pelastaa yöunesi, jollet ole tottunut nukkumaan kirkkaassa auringonpaisteessa. Aurinkolasit puolestaan ovat tarpeen jo varhain keväällä, sillä hanget kirjaimellisesti häikäisevät. Talvella taas iltapäivän hämärä osaa yllättää, joten ehdoton apuväline mukaan pakattavaksi on otsalamppu.
Valuutta ja maksaminen
Ruotsin valuutta on kruunu mutta kortti käy mainiosti aika lailla joka puodissa. Sitä vastoin Suomessa käytetyn MobilePayn korvaa Ruotsissa Swish, jonka käyttö vaatii ruotsalaisen pankkitilin.
