• Näe ja koe

     Tornionlaaksossa riittää nähtävää ja koettavaa
     ”Lähe meän völhjyyn, niin met poka näytämä sulle semmosta Lappia, mistä sole ennen kuulukhaan.”

    • Tekemistä

    • Luontokohteet

     tornionjoki-original-lapland-tornionlaakso-kattilavaara
    • Kulttuurikohteet

    • Tapahtumat

    • Kalastuspääkaupunki Pello

    • Elämysten Ylitornio

     Original Lapland Aavasaksan kansallismaisemissa Ylitorniolla
    • Palvelut

     Meän Lappi kutsuu kylhään
     ”Met kyllä piämä sinusta rohki hyän huolen!”

    • Majoitus

     Valkea-lodge-majoitus-pello-huoneessa-original-lapland
    • Aktiviteetit

    • Ruoka ja juoma

    • Kokoukset

    • Meän tuotteet

    • Muut palvelut

    • Meän vinkit

     Meän Lappi on myös Teän Lappi
     ”Ko sie kerran hoksaat tämän Meän Lapin, niin siehän et halvaa täältä ennää pois lähteä.”

    • Road Tripit

     origina-lapland-road-trip-vinkit-tornionlaakso
    • Kootut helmet

     Mustikassa Vuoskuvaarassa elokuussa 2020. Kuvaaja Iina Askonen
    • Meän Blogi

     original-lapland-tornionlaakso-tornedalen-torniorivervalley
    • Selviytymisopas

     original-lapland-naavaviikset-selviytymisopas
    • Erilainen elämänrytmi

     Original Lapland, Tornionlaakson syksy ja ruskan värit
    • Hyvä tietää

     original-lapland-northernlights-revontulet-hyvä-tietää-syksy-talvi
    • Info:

     Tervetuloa Tornionlaaksoon kokemaan aito Väylänvarren Lappi, luonto, kulttuuri ja omintakeinen elämäntapa.

     Original Lapland on pienten matkailu, käsityö ja luonnontuote -tekijöiden verkosto Suomen ja Ruotsin yhteisellä kulttuurialueella Tornion-Muonionjoen laaksossa. Solekko tulla!

    • Yhteystiedot

     original-lapland-connect-information-ota-yhteyttä-riekko
    • Jäsenyritykset

    • Paikkakunnat ja kylät

     original_lapland_konttajärvi ilmasta
    • Saapuminen

    • Vastuullisuus

    • Meän tarina

 • OSTA

Hyvä tietää

Aikaero

Suomen ja Ruotsin välillä on tunnin aikaero: Ruotsissa kello on tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikaeron takia Swim the Arctic Circle -uintitapahtumassa on mahdollista uida menneisyyteen!

Alkoholi

Viiniä ei Ruotsissakaan saa ruokakaupasta mutta toisin kuin Suomessa, myös keskiolut ostetaan monopoliliikkeestä. Huomaa myös, että väylänvarren System Bolageteilla on Alkoja suppeammat aukioloajat.

Etäisyydet

Kilometrimäärät eri paikkakuntien välillä voivat kuulostaa suurilta mutta niitä kannattaa mieluummin hahmottaa liikkumiseen tarvittavan ajan kautta: ruuhka-suomessa työmatka kaupungin toiselle laidalle voi hyvinkin viedä kauemmin kuin Meän Lapissa siirtyminen seuraavaan kohteeseen tai pitkälle naapurimaan puolelle.

Hätätilanteessa

Hätänumero on sekä Suomessa että Ruotsissa 112. Suomi ja Ruotsi tekevät Väylänvarressa yhteistyötä hätätilanteiden hoitamisessa.

Kalastus Ruotsissa

Kalastajalla on velvollisuus selvittää paikalliset säädökset lupien myyjiltä, matkailuinfosta tai lääninhallituksen nettisivuilta (Norrbotten) ja toimia niiden mukaisesti. Ruotsissa ei tarvitse ns. kalastuskorttia mutta kalastuslupa on tarpeen lähes kaikilla vesistöalueilla.

Kulttuurit kohtaavat

Tornionlaakso on pitkä ja laaja alue, jolle mahtuu monta kansaa. Alueella elää rinta rinnan suomalaisia, ruotsalaisia, saamelaisia ja meänmaalaisia. Meänkieli on Suomessa Tornionlaakson murre, Ruotsissa sillä on virallisen vähemmistökielen asema. Norjan pohjoisimmissa osissa asuu suomensukuinen kansa, kveenit.

Metsästys Ruotsissa

Ruotsin valtion metsästyskortin voit ostaa Ruotsin postista tai Naturvårdsverketin sivuilta, jos sinulla on suomalainen metsästyskortti. Suomalainen metsästysvakuutus on voimassa myös Ruotsissa. Vierailijoille tarkoitetun metsästysluvan voi ostaa metsästysseuroilta tai maanomistajilta. Hirvieläinten metsästäminen vaatii voimassa olevan ampumakokeen. Aseen ja tarvikkeiden vienti Ruotsiin vaatii ilmoituksen Ruotsin Tullille.

Meänmaa

Meänmaalla tarkoitetaan kahden maan yhteistä kulttuurialuetta Tornionlaaksossa Perämeren rannikolta pitkälle pohjoiseen, aina Suomen käsivarteen ja Ruotsin pohjoisimpaan kolkkaan asti. Raja pohjoisilla alueilla on ollut kautta historian harvinaisen avoin. Meänmaan rajaus perustuu yhteiseen murrealueeseen. Kun Suomi liitettiin Venäjään 1809, ei valtakunnanrajaa vedetty suomen ja ruotsin kielirajalle, vaan osa suomenkielisistä jäi Ruotsin puolelle. Tuolloin alkoi eriytyminen: joen itäpuolisten asukkaiden kieli kehittyi suomen yleiskielen suuntaan, kun taas länsipuolella kieli sai enemmän vaikutteita ruotsista. Meänmaan liputuspäivä on 15.7. Lipun värien sanotaan kuvastavan yöttömän yön aurinkoa, jäätynyttä väylää ja laajaa Lapin taivasta.

Rajanylityspaikat Tornionlaaksossa

Suomen ja Ruotsin välisen rajajoen, Tornio-Muoninjoen, voit ylittää Tornio-Haparanda, Ylitornio-Övertorneå, Pello-Pello, Kolari-Pajala, Muonio-Muodoslompolo, Karesuvanto-Karesuando kohdista. Talvisin on lisäksi käytössä jääteitä, joita pitkin rajan voi ylittää mm. Karunki-Karungi, Juoksenki-Juoksengi, Turtola-Svanstein, Kallioniemi-Kardis. Jääteitä ylläpitävät kyläyhdistykset. Jääteiden ansiosta kymmenien kilometrien matka naapurikylään lyhenee rutkasti. Aiemmin vilkkaassa käytössä olleita jääteitä alettiin käyttää uudelleen Tornionlaaksossa Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyyden myötä. Jäätie on riippuvainen luonnonolosuhteista: se aukeaa yleensä joulukuun tienoilla, ja se suljetaan, riippuen kevään etenemisestä, huhtikuun alussa. Jäätiellä kulkiessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Revontulet

Revontulet yhdistetään usein sydäntalveen mutta tosiasiassa erinomaista aikaa niiden näkemiseen ovat myös syksy elokuun lopulta alkaen, kun illat ovat jo pimeitä, ja yöt pitkälle kevättalveen. Ilmatieteenlaitos seuraa revontulten todennäköisyyksiä. 

Ruska

Ruska leimuaa maisemassa syyskuun puolivälin jälkeen, puut pukeutuvat parhaimpiinsa. Ruskan alkamisajankohtaa määrittävät sää ja olosuhteet: kun lämpötilat laskevat ja valon määrä vähenee, yhteyttäminen päättyy ja punaiset, oranssit ja keltaiset sävyt ottavat vallan.

Sähköautot

Sähköautojen latausverkosto laajenee kovaa vauhtia ja yltää aivan Meän Lapin pohjoiseen kolkkaan asti. Väylänvarressa on hyvä kuitenkin ennakoida: latauspisteitä löytyy kyllä mutta vain kuntakeskusten liepeiltä, ja pisimmillään etäisyys on Kilpisjärven ja Kaaresuvannon välinen reilu sata kilometriä.

Sää ja lämpötilat

Meän Lapissa sääolosuhteet vaihtelevat suuresti. Kesällä lämpötila voi kivuta yli +30 asteen ja satunnaisia yli +20 asteen öitäkin on. Tavallisempaa on, että päivälämpötilat liikkuvat +15 – +20 asteessa ja yöllä viilenee alle +10 asteen. Talven kovimmat paukkupakkaset joulu-tammikuussa voivat yltää -35 asteeseen, mutta lämpötila heilahtelee useimmiten 0 ja -25 asteen välillä. Ennen lomaa on parasta tarkistaa ajankohtaiset olosuhteet!

Valo

Kesäaikaan alueella matkatessa silmälaput voivat pelastaa yöunesi, jollet ole tottunut nukkumaan kirkkaassa auringonpaisteessa. Aurinkolasit puolestaan ovat tarpeen jo varhain keväällä, sillä hanget kirjaimellisesti häikäisevät. Talvella taas iltapäivän hämärä osaa yllättää, joten ehdoton apuväline mukaan pakattavaksi on otsalamppu.

Valuutta ja maksaminen

Ruotsin valuutta on kruunu mutta kortti käy mainiosti aika lailla joka puodissa. Sitä vastoin Suomessa käytetyn MobilePayn korvaa Ruotsissa Swish, jonka käyttö vaatii ruotsalaisen pankkitilin.

Skip to content