Juhannussaunaan
Väylänvarren juhannus tuoksuu tuoreelta koivuvihdalta ja kuulostaa tulen rätinältä saunan pesässä. Saunominen kuuluu keskikesän juhlan tärkeimpiin asioihin.
Puusaunan valmistelu löylyttelykuntoon on osa elämystä. Kannetaan puut ja täytetään vesiastiat, asetellaan puhtaat laudeliinat paikoilleen ja nostetaan virvokkeet kylmään. Ovenpielet koristellaan koivun oksilla. Moni suorittaa perusteellisen saunan pesunkin juuri ennen juhannuksen erityisiä hetkiä.
Vihta tehdään sopivan kokoiseen lehteen yltäneen koivun oksista. Mestareilla on taito latoa vihta ja sitoa se kuoritulla koivun vitsalla perinteiseen tyyliin. Usein oikea vihdantekotapa kulkee perinnetietona sukupolvelta toiselle. Vihta voi olla pieni tai suuri, tiivis tai vähän harvempi – sen levittämä huumaava tuoksu ja vihtomisen suhahdukset löylyissä vievät joka tapauksessa mielen kesän ytimeen.
Monelle rantasauna on se ainoa oikea juhannussauna. Viilentyminen luonnonvedessä löylyjen välissä saa veren kiertämään ja elinvoiman virtaamaan kehossa. Kylmän ja kuuman vaihtelu koukuttaa ja saa aikaan läpikotaisen raikastumisen ja puhtauden tunteen. Ilma virtaa keuhkoihin keveästi ja lihakset rentoutuvat.
Kuten joulusauna, myös juhannussauna lämmitetään usein päivällä. Saunomiseen voi vierähtää tuntikausia, koko ilta ja yökin. Pohjoinen yöttömän yön taika saa ajan tuntumaan merkityksettömältä, hetkessä on helppoa olla läsnä.