• Näe ja koe

     Tornionlaaksossa riittää nähtävää ja koettavaa
     ”Lähe meän völhjyyn, niin met poka näytämä sulle semmosta Lappia, mistä sole ennen kuulukhaan.”

    • Tekemistä

    • Luontokohteet

     tornionjoki-original-lapland-tornionlaakso-kattilavaara
    • Kulttuurikohteet

    • Tapahtumat

    • Kalastuspääkaupunki Pello

    • Elämysten Ylitornio

     Original Lapland Aavasaksan kansallismaisemissa Ylitorniolla
    • Palvelut

     Meän Lappi kutsuu kylhään
     ”Met kyllä piämä sinusta rohki hyän huolen!”

    • Majoitus

     Valkea-lodge-majoitus-pello-huoneessa-original-lapland
    • Aktiviteetit

    • Ruoka ja juoma

    • Kokoukset

    • Meän tuotteet

    • Muut palvelut

    • Meän vinkit

     Meän Lappi on myös Teän Lappi
     ”Ko sie kerran hoksaat tämän Meän Lapin, niin siehän et halvaa täältä ennää pois lähteä.”

    • Road Tripit

     origina-lapland-road-trip-vinkit-tornionlaakso
    • Kootut helmet

     Mustikassa Vuoskuvaarassa elokuussa 2020. Kuvaaja Iina Askonen
    • Meän Blogi

     original-lapland-tornionlaakso-tornedalen-torniorivervalley
    • Selviytymisopas

     original-lapland-naavaviikset-selviytymisopas
    • Erilainen elämänrytmi

     Original Lapland, Tornionlaakson syksy ja ruskan värit
    • Hyvä tietää

     original-lapland-northernlights-revontulet-hyvä-tietää-syksy-talvi
    • Info:

     Tervetuloa Tornionlaaksoon kokemaan aito Väylänvarren Lappi, luonto, kulttuuri ja omintakeinen elämäntapa.

     Original Lapland on pienten matkailu, käsityö ja luonnontuote -tekijöiden verkosto Suomen ja Ruotsin yhteisellä kulttuurialueella Tornion-Muonionjoen laaksossa. Solekko tulla!

    • Yhteystiedot

     original-lapland-connect-information-ota-yhteyttä-riekko
    • Jäsenyritykset

    • Paikkakunnat ja kylät

     original_lapland_konttajärvi ilmasta
    • Saapuminen

    • Vastuullisuus

    • Meän tarina

 • OSTA
 • Suomi

Kesäloma Lapissa – 9 tärppiä Tornionlaaksoon!

Road tripille!

Tornionlaakso Suomen ja Ruotsin rajalla on mainio kohde kesäiselle road tripille! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla – kaksi maata samalla reissulla! Tornionjoki eli Väylä kulkee vaihtelevassa maisemassa 500 kilometrin matkan ja sen varrella molemmin puolin rajaa on pieniä eloisia paikkakuntia kylineen. Ylitä joki vaikka monta kertaa useita matkan varrella olevia siltoja hyödyntäen ja ajele siksakkia tällä erityislaatuisella kulttuurialueella. Matkalla on runsaasti nähtävää ja mielenkiintoisia kohteita, luontoa, kulttuuria ja tapahtumia. Kurkkaa teemavinkit road tripille!

Kesäloma Lapissa Tornionlaaksossa, Original Lapland on väylä meän luo

 

Sauna kuuluu kesään

Mitä olisi kesäloma ilman saunaa? Tornionlaakson majoituspaikkojen kirjo on runsas ja kaikkialla pääsee saunaan. On järvenrantasaunoja paljuineen, savusaunoja, tynnyrisaunoja, saunoja peltomaisemien äärellä, joen rannassa tai vaaran laella. Kesäyön saunassa on taikaa ja sääskenpistotkin ovat kunnon vihtomisen jälkeen muisto vain. Katso tästä esimerkkejä majoitus- ja saunakohteista!

 

 

Kalavedet kutsuvat

Onko kalavehkeet pakattu matkaan kesäreissulle? Onkiminen laiturinnokassa tyynenä kesäpäivänä kuuluu itseoikeutetusti kesälomatekemisiin mutta sen lisäksi Tornionlaakson vesistöt tarjoavat monipuolisesti muitakin erilaisia kalastuselämyksiä. Vapaana virtaava Tornionjoki on kuuluisa lohijoki ja opastusta lohensoutuun on tarjolla niin aloittelijoille kuin osaaville harrastajillekin. Kalastusvälineitä voi myös vuokrata alueen yrityksistä. Järvikalastusmahdollisuudetkin ovat hyvät Tornionlaakson alueella, Miekojärven kuhaa ja muikkua kannattaa myös maistaa! Pohjoisimpien alueiden kirkkaat vedet tuovat alueen kalastusmahdollisuuksiin oman lisänsä.

 

 

 

Kesäloma Lapissa Tornionlaaksossa, Original Lapland on väylä meän luo

 

 

Luontopolut

Väylänvarren luontopolut kutsuvat retkelle! Alueella on valtavasti eri tasoisia reittejä – lyhyitä ja pitkiä, haasteellisia ja helppoja, metsän siimeksessä tai maisemareiteillä kulkevia. Aavasaksa on klassikko, pohjoisen Saanan luontopolut tarjoavat tunturimaastoa, Eeron polku kertoo hiihtäjälegendan tarinan vaaramaisemissa, Pajalan lähellä jyrkän mutta lyhyen polun päässä oleva Jupukka kuuluu Unescon maailmanperintökohde Struven ketjuun, Haukkavaarasta on jylhät maisemat, Pieskänjupukka aukeaa upealle Miekojärvelle, minne vie myös Orhinselän hiekkasärkän luontopolku… Monilla reiteillä on hyvät opasteet ja tulistelupaikat evästauolle. Pienille poluille on kylttejä tien varsilla – kannattaa poiketa pikkuseikkailulle!

 

Kesäloma Lapissa Tornionlaaksossa, Original Lapland on väylä meän luo

Ohjattuja elämyksiä

Mitäpä jos kerrankin kokeilisit matalan kynnyksen opastettua palvelua? Porotilalla voit piipahtaa ruokkimassa poroja ja saat samalla kuulla kiinnostavia juttuja porojen ja ihmistenkin elämästä. Muutama tunti vierähtää leppoisasti myös vaikka osaavan oppaan kanssa sivujoilla meloen, vaelluksella tai pyöräilyretkellä. Kokeile vaikka sähköpyörää ja perinnekalastusta yhdistävää lippokalapyöräilyä! Myös talutusratsastusta ja metsäretkiä hevosten kanssa on tarjolla. Koiravaljakkoajelukin on mahdollista myös kesällä, kun innokas koira saa vetää kärryä talvisen reen sijaan. Tornionlaaksosta löytyy myös matkailumaatiloja, kotieläinpihoja ja oikeiden eläinten keskellä pelattava maatilapakopeli!

Vuokraa välineet

Monet alueen matkailuyritykset vuokraavat erilaisia kesälomalaiselle sopivia välineitä. Pyöriä löytyy sähköllä ja ilman, SUP-lautailu tai polkuvene sopii leppoisaan etenemiseen, kajakilla voi seikkailla pienissäkin vesissä. Monella rannan tuntumassa toimivalla yrityksellä on erilaisia vesiurheiluun ja -leikkeihin sopivia välineitä. Frisbeekiekkoja voi lainata useasta paikasta ja radat kulkevat hienoissa maisemissa.

Lisää ideoita kesälomalle Lapissa: www.originallapland.com – Väylä meän luo

 

original-lapland-tornionlaakso-road trip-retro reissu-vanhat autot-taavola gården-ruotsissa

Uimapaikkoja riittää

Väylänvarresta löytyy taatusti jokaiselle lomalaiselle sopiva uimapaikka! On salaisia syrjäisiä rantoja, kuntien virallisia uimarantoja, pitkiä hienohiekkaisia rantoja, virkistäviä pulahduspaikkoja kivien välissä… Tsekkaa ainakin erityislaatuinen luontopolun kautta tai vesiteitse saavutettava Orhinselänniemen hiekkasärkkä Ylitornion ja Pellon rajalla, Tirroniemen eksoottisesti kaartuva uimaranta sekä Punainenhiekka Kittilässä. Seskarön hiekkarannalla pääsee tutustumaan Haaparannan saaristoon Tornionlaakson eteläosissa.

 

 

Kulttuurikierrokselle

Tornionlaaksossa on upean luonnon lisäksi paljon tutkittavaa myös kulttuurin saralla. Ainutlaatuinen taidekohde on Oranki Art Pellon pohjoispuolella – metsän keskellä 24/7 avoinna oleva vaikuttava ympäristötaidepuisto. Kesällä tarjolla on kylien kesäteatteriesityksiä, joita löydät kuntien tapahtumakalentereista. Arkkitehtuurista kiinnostuneen kannattaa tutustua tornionlaaksolaistaloihin tai tehdä vaikka 12 kirkon kierros. Perinnekulttuuriin liittyviä kohteita ovat esimerkiksi Kukkolankoski lähellä Torniota, Vasikkavuoman suojeltu kesälatojen alue Pajalan pohjoispuolella, Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun mittauspisteet, Keimiöniemen kalapirtit Muoniossa… Paikallista elämää pääset näkemään seuraamalla kirppis-/loppis -viittoja tienposkissa tai osallistumalla vaikka autobingoon på svenska! Katso myös koonti tapahtumista!

 

 

 

Sadepäivän puuhaa

Jos jonain päivänä haluaa pysytellä siisteissä sisätiloissa, kannattaa hyödyntää Väylänvarren paikkakuntien palveluita kuten keilahalleja ja kirjastoja, uimahalleja, museoita ja elokuvanäytöksiä. Paikallisia käsitöitä ja luonnontuotteita myydään puodeissa siellä sun täällä. Pieni retki myös Ruotsin puolelle on paikallaan: ruokakauppojen erilaisista valikoimista voi löytyä tuliaisia kotiin viemisiksi. Sadepäivänä on hyvää aikaa vierailla kesäkahvilassa tai nauttia pitkän kaavan mukaan paikallisista raaka-aineista valmistettu illallinen ravintolassa tai vaikka tarinoiden kera porokämpällä.

 

 

Skip to content