• Näe ja koe

     Tornionlaaksossa riittää nähtävää ja koettavaa
     ”Lähe meän völhjyyn, niin met poka näytämä sulle semmosta Lappia, mistä sole ennen kuulukhaan.”

    • Tekemistä

    • Luontokohteet

     tornionjoki-original-lapland-tornionlaakso-kattilavaara
    • Kulttuurikohteet

    • Tapahtumat

    • Kalastuspääkaupunki Pello

    • Elämysten Ylitornio

     Original Lapland Aavasaksan kansallismaisemissa Ylitorniolla
    • Palvelut

     Meän Lappi kutsuu kylhään
     ”Met kyllä piämä sinusta rohki hyän huolen!”

    • Majoitus

     Valkea-lodge-majoitus-pello-huoneessa-original-lapland
    • Aktiviteetit

    • Ruoka ja juoma

    • Kokoukset

    • Meän tuotteet

    • Muut palvelut

    • Meän vinkit

     Meän Lappi on myös Teän Lappi
     ”Ko sie kerran hoksaat tämän Meän Lapin, niin siehän et halvaa täältä ennää pois lähteä.”

    • Road Tripit

     origina-lapland-road-trip-vinkit-tornionlaakso
    • Kootut helmet

     Mustikassa Vuoskuvaarassa elokuussa 2020. Kuvaaja Iina Askonen
    • Meän Blogi

     original-lapland-tornionlaakso-tornedalen-torniorivervalley
    • Selviytymisopas

     original-lapland-naavaviikset-selviytymisopas
    • Erilainen elämänrytmi

     Original Lapland, Tornionlaakson syksy ja ruskan värit
    • Hyvä tietää

     original-lapland-northernlights-revontulet-hyvä-tietää-syksy-talvi
    • Info:

     Tervetuloa Tornionlaaksoon kokemaan aito Väylänvarren Lappi, luonto, kulttuuri ja omintakeinen elämäntapa.

     Original Lapland on pienten matkailu, käsityö ja luonnontuote -tekijöiden verkosto Suomen ja Ruotsin yhteisellä kulttuurialueella Tornion-Muonionjoen laaksossa. Solekko tulla!

    • Yhteystiedot

     original-lapland-connect-information-ota-yhteyttä-riekko
    • Jäsenyritykset

    • Paikkakunnat ja kylät

     original_lapland_konttajärvi ilmasta
    • Saapuminen

    • Vastuullisuus

    • Meän tarina

 • OSTA

Road trip -vinkit

Road tripille Lappiin, Tornionlaaksoon!

Lähde kesällä road tripille Lappiin! Koe vapauden huuma ja anna tien viedä Tornionlaaksossa, Suomen ja Ruotsin yhteisellä kulttuurialueella. Tee löytöretki Meän Lappiin: poikkea tavanomaisilta reiteiltä ja ajele pitkin poikin väylänvartta. Olemme koonneet sinulle muutamia teemallisia reittiehdotuksia inspiraatioksi. Valitse näistä sinulle sopivin tai tee ihan oma reissusuunnitelma!

Kurkista myös väylänvarren viikko-ohjelma sekä ajankohtaiset tapahtumat.

1. ELÄMÄÄ NAPAPIIRILLÄ – Arctic Circle Road Trip
2. KALASTAJAN MATKASSA – Vesistöjen Tornionlaakso Road Trip
3. EI PÖRRÖMPI REISSU – Lasten kanssa Lapissa Road Trip
4. RETRO REISSU – Kaikkea vanhaa Tornionlaaksosta Road Trip
5. IHAN PIMEETÄ – Ihmeellisiä ilmiöitä Tornionlaaksossa Road Trip

Original Lapland on väylä meän luo. Solekko tulla!

Road tripit on tuotettu osana Taste of Original Lapland – Pitkin poikin Väylänvartta -hanketta, johon Lapin ELY-keskus myönsi avustusta harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeisiin varatusta määrärahasta (HAMA).

1. ELÄMÄÄ NAPAPIIRILLÄ – ARCTIC CIRCLE ROAD TRIP

Olet ehkä ylittänyt Napapiirin joskus matkallasi etelästä pohjoiseen? Mitä jos tällä kertaa viipyisit Napapiirin seutuvilla pidempään – tutkailisit tunnelmaa, maisemaa ja elämäntapaa vähän tarkemmin?

Arctic Circle Road Trip on n. 200 km mittainen ympyräreitti, jonka kiertämiseen kannattaa käyttää muutamia päiviä. Matkan varrella voit poiketa kyläkauppaan tai piipahtaa Ruotsin puolella, hankkia paikallisia käsitöitä kotiin viemisiksi ja maistella Tornionlaakson rieskaa, tuoreita kalaherkkuja ja puikulapottua. Oranki Art tarjoaa ainutlaatuisen ympäristötaide-elämyksen keskellä metsää, uimapaikkoja löytyy moneen makuun ja kesäviikonloppujen tapahtumat värittävät menoa Napapiirillä.

Lataa tästä reitin esite:
ELÄMÄÄ NAPAPIIRILLÄ

2. KALASTAJAN MATKASSA – VESISTÖJEN TORNIONLAAKSO

Tornionlaakso on kalastajan paratiisi. Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki ja Suomen suurin lohijoki. Road trip vesistöjä seuraillen antaa monipuolisten kalastusaktiviteettien lisäksi paljon muutakin kaloista, kalastusperinteestä ja kalaruoista kiinnostuneelle. Kulje pitkin jokivartta, tutki järvimaisemia, poikkea puroille. Tällä road tripillä voi antaa pohjoisten vesien viedä mukanaan.

Matkan varrelle mahtuu kiinnostavia kohteita kalastusmuseosta teemakirjastoon ja -taideteoksiin. Koskien kuohut, vuosisataiset kalastusperinteet, monimuotoiset opastetut tai itsenäiset kalastuselämykset ja vaihtuvan upeat maisemat luovat unohtumattomia muistoja kalastuksen ja pohjoisen elämäntavan ystäville. Kulje reitti etelästä pohjoiseen tai toisin päin. Voit myös valita itsellesi sopivan lyhyemmän pätkän.

Herkkusuita hemmotellaan: lohi on Tornionjoen eittämätön kuningas ja suurten järvien kalakirjo on runsas. Tunturialueiden kirkkaat vedet antavat oman lisänsä pyydettävien lajien kirjoon. Myös rapuja saadaan saaliiksi syksymmällä. Alisen Tornionjoen perinnekalastuskylissä varrassiialla ja muilla siikaherkuilla on keskeinen rooli ruokavaliossa. Avotulen käytöllä ruoanlaitossa on Tornionlaaksossa pitkät perinteet ja tällä road tripillä onkin hyvät mahdollisuudet monenlaiseen luontoruokailuun kodassa tai kannon nokassa.

Lataa tästä reitin esite:
KALASTAJAN MATKASSA 

3. EI PÖRRÖMPI REISSU – LASTEN KANSSA LAPISSA

Lähde lasten kanssa löytöretkelle Länsi-Lappiin! Oman jännityksensä reissuun tuo Ruotsin rajan ylittäminen vaikka kuusi kertaa kuutta eri siltaa pitkin! Kokekaa yhdessä erilaisia elämyksiä molemmin puolin rajaa. Suomessa, Ruotsissa, Suomessa… Ei meillä lasketa!

Matkan varrella pääsee tutustumaan poroihin, lampaisiin, hevosiin ja muihin suloisiin karvakavereihin. Kotieläinpihoja ja porotiloja on useampiakin. Kuumille kesäpäiville löytyy paljon erilaisia uimapaikkoja sieltä täältä Väylänvarresta. Ruotsin puolella kannattaa piipahtaa esim. Haaparannan ”maailman suurimmassa karkkikaupassa”. Pakatkaa reppuun hyvät eväät ja lähtekää pienelle luontopolkuseikkailulle – helposti saavutettavia vaihtoehtoja on lukuisia! Omalle perheelle sopiva kalastus- tai melontaretki ammattilaisen opastamana on takuulla unohtumaton elämys jokaiselle.

Lataa tästä reitin esite:
EI PÖRRÖMPI REISSU

4. RETRO REISSU – KAIKKEA VANHAA TORNIONLAAKSOSTA

Second handiä ja siikamarkkinoita, perinneruokaa, vanhoja autoja ja arkkitehtuuria. Tornionlaaksossa saa upota menneeseen monella tasolla: vastaan voi tulla vuosisatoja vanha hirsitalo, perinnekalastuksen harjoittaja tai uskomaton kirpparilöytö. Lähde retroilureissulle Väylänvarteen ja löydä aikamatkailun taika!

Kun nostaa nenälleen retrosilmälasit, voi nähdä Tornionlaakson aivan uudella (vanhalla) tavalla. Alue on perinteikästä matkailualuetta, jolle ensimmäiset Aavasaksan keskiyön auringon ihailijat matkasivat läheltä ja kaukaa jo 1500-luvulla. Retro tai vintage, historia, menneisyys, traditio… Vanhasta on hyvä ammentaa uusia elämyksiä retro road tripillä!

Lataa tästä reitin esite:

RETRO REISSU

5. IHAN PIMEETÄ – IHMEELLISIÄ ILMIÖITÄ TORNIONLAAKSOSSA

Tällä road tripillä pääset kurkkaamaan kahden maan kummallisuuksiin ja sukeltamaan paikallisten originellin mielenlaadun ilmentymiin kulttuurin, taiteen, tapahtumien ja tapojen muodossa. Aurinkokaan ei laske koko kesänä! Ota siis suunnaksi mieletön meänmaa, länsikaira, väylänvarsi, tornionlaakso, nuuskakaira – kielenkäyttökin on täällä päin maailmaa vallan omintakeista. Sole poka mikhään!

Lataa tästä reitin esite:

IHAN PIMEETÄ

Skip to content