Selviytymisopas
Meän Lapin selviytymisopas
Väylänvarren, eli Tornionlaakson, elämäntapa poikkeaa vähän tavanomaisesta ja pieni perehdytys voi olla tarpeen. Täällä voit kuljeskella vapaasti Suomessa, Ruotsissa, Suomessa, Ruotsissa – ei meillä lasketa. Eikä hättäillä. Istahda hetkeksi, niin keitämä potut tai kahvit ainaki. Alueella puhutaan suomen ja ruotsin lisäksi yhteistä meänkieltä sekä saamea.

Mutkaton rajanylitys
Jokivarressa on useita virallisia rajanylityspaikkoja. Vaikka siis siltoja on tarjolla, niin methän pyyhkäsemmä naapuhriin useasti mistä vain ja millä vain parhaiten passaa: talvella jäätä pitkin sivakoilla tai biilillä, kesällä venheellä tai vaikka uimalla. Ei sole niin justhiinsa!
Meänkieli voipii kuulostaa vähän pörröltä – katoppa tästä pari sannaa
- Molisin, solisit, solis, molisimma, tolisitta, nolis = minä olisin, sinä olisit, hän olisi, me olisimme, te olisitte, ne olisivat
- Solekko tulla = voit vain tulla (tervetuloa)
- Sole poka mikhään! = Helppo homma (ota rennosti)
- Ajjaa siutti = ohittaa, ajaa ohi
- Havilinen = vapaa käytettäväksi, sopivan ylimääräinen
- Heti = kohta
- Kläppi = lapsi
- Kävellä/mennä pahki = törmätä
- Käet = kädet
- Lähteä völhjyyn = lähteä mukaan
- Vasittu = tietty
- Veitti ja kahveli = veitsi ja haarukka
- Väylä = Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäeno, Suomen ja Ruotsin yhteinen rajajoki ja Euroopan pisin vapaana virtaava lohijoki Lapissa
Poronkusema?
Poronkusema on vanha Lapissa pääasiassa poronhoitoalueella käytetty etäisyyden mittayksikkö. Poronkusema on se matka, jonka ajoporo voi juosta yhteen menoon virtsaamatta. Juostessaan poro ei pysty virtsaamaan. Poronkusema on pisimmillään noin 7,5 kilometriä.
Keitämä kahvit
Kahvia juodaan joka välissä, ”fikataan” – ehkä haluat varustautua matkaasi närästyslääkkeellä, jos kahvikuppi ei vielä ole kasvanut käteesi kiinni.
